Skip to main content

Yoga in De Poel

By april 4, 2019april 29th, 2019Verhalen uit de poel

Een kennismaking met yoga voor mensen met een beperking

Een koffie en de bus op. Zoals elke woensdagvoormiddag vertrekken de gasten gemotiveerd naar sportcomplex Wauterbos in Sint-Genesius-Rode. Gasten sporten er in hun vertrouwde groep en kiezen maandelijks samen een sportdiscipline uit. Basketbal, netbal, hockey of voetbal – elke sport kan aan bod komen.

Het zoeken naar nieuwe sporten is niet altijd evident. In februari had Freddy Steens, vrijwilliger en begeleider van de sportsessies, een vernieuwend idee. Hij maakte samen met begeleidster Kristel Schockaert de gasten warm om deze maand voor yoga te kiezen – een sport die nog nooit aan bod kwam. Yoga tracht om de harmonie tussen lichaam en geest in balans te brengen. Het helpt mensen terug tot zichzelf te komen. Ook personen met een mentale beperking ontvangen veel prikkels uit hun omgeving. Vaak kunnen ze die indrukken of ervaringen niet goed verwerken wat tot onrust, concentratieproblemen, spanningen of angsten kan leiden.

Na de opwarming en wat stretch oefeningen gaan de gasten gemotiveerd deze nieuwe uitdaging aan, onder begeleiding van Freddy. Freddy doet al 35 jaar aan yoga en schoolde zich bij in yoga voor mensen met een mentale beperking. Hij opent de eerste sessie aan de hand van een verhaal, waardoor de gasten oefeningen als ‘de berghouding’ en ‘de groet aan de zon’ ontdekten.

“Ooit, lang geleden

waren twee mannen uit het oosten

op wandel in de natuur.

Ze zagen alleen maar mooie dingen om zich heen:

allerlei soorten dieren, sterren, de ronde maan, bergen en planten.

Ze vonden het zo bijzonder

en leerden er zoveel van

dat ze yoga oefeningen uitvonden,

en naar deze mooie dingen vernoemden.”

 

Er wordt afgesproken om aan het begin van elke yoga sessie elkaar te begroeten met ‘Namasté’, een Indisch gebaar waarbij je elkaar aankijkt en respect toont voor elkaar. Daarna volgt een ‘drieduimen-rondje’: een moment waarbij iedereen om beurt aangeeft hoe hij of zij zich op dat moment voelt. Zo zal de diepgaande betekenis achter yoga voor deze nieuwe yoga-beoefenaars misschien minder relevant zijn, er wordt hen wel duidelijk gemaakt dat yoga je goed kan doen voelen en ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit.

Na wat ademhalingsoefeningen volgen de typische yogaoefeningen. Hiervoor gaat Freddy in gedachten op bezoek naar de dierentuin met de gasten. Ze ontmoeten er allerlei dieren – net als de wijze mannen uit het oosten. In allerhande yogahoudingen bootsen ze dieren na. Zo passeren de giraf, olifant, leeuw, kameel en cobra de revue.

Op het einde begeleidt Freddy de ontspanningsoefeningen aan de hand van een nieuwe verhaal: ‘zo vrij als een vogel zijn’. De gasten komen zichtbaar tot rust – sommigen vallen zelfs in slaap.

De yogasessies zijn intussen afgerond. Het geheel van meditatie, ademhalingsoefeningen en yogahoudingen, bracht de gasten – die wel eens druk kunnen zijn – tot rust. Ervaringen werden gedeeld, emoties worden geuit. Bij yoga hoeft niemand de beste te zijn, iedereen kan deelnemen en is even goed. Dit sluit mooi aan bij hoe er binnen De Poel met de gasten wordt omgegaan. Door de eenvoudige verhalen die Freddy hen vertelde konden de gasten op een speelse wijze kennismaken met yoga. Ze haalden er veel plezier uit: deze sport zal zeker nog eens aan bod komen. Freddy verfijnt bepaalde oefeningen en droomt ervan om zo veel mogelijk gasten erbij te betrekken. De Poel is héél dankbaar om zo’n straffe vrijwilliger in huis te hebben. Bedankt, Freddy! Namasté!